Bisericii Nouapostolice din România

Vinerea Mare se transformă în Sărbătoarea de Paște

Vinerea Mare – perioada patimilor și a suferințelor. Pentru noi, creștinii nouapostolici, Vinerea Mare este una dintre cele mai importante sărbători din anul bisericesc. În această zi pomenim cu smerenie și cu profundă recunoștință jertfa adusă de Hristos.

Pe de-o parte, felul în care Fiul lui Dumnezeu a îndurat cele mai mari suferințe reprezintă pentru noi un exemplu imposibil de atins. Cine ar fi în stare cu adevărat să se roage la Dumnezeu pentru iertarea celor care îi provoacă dureri trupești și sufletești de nedescris, sau chiar îl ucid? Cine ar fi în stare să facă ce a făcut Isus, cu puțin timp înainte de a muri, adică să-i ofere calea către viitor acelui tâlhar, care mai înainte l-a batjocorit ?

Pe de altă parte, dacă suferim și ne aflăm în situații grele și aparent fără ieșire, dacă ne simțim părăsiți de Dumnezeu și de toată lumea, dacă ne întrebăm ”de ce” și nu primim nici un răspuns, găsim consolare în faptul că și Isus a întrebat ”de ce m-ai părăsit”. Dar, la fel ca și noi, nici el nu a primit răspuns, totuși, nu și-a pierdut credința. Dimpotrivă. La sfârșit, cea care a biruit nu a fost întrebarea "de ce", ci sentimentul de încredere: ”S-a sfârșit. Tată, în mâinile Tale Îmi încredințez duhul!” Aceste cuvinte ne încurajează să ne punem și noi destinul în mâinile lui Dumnezeu, fiind conștienți că ”lucrurile se vor schimba și că nu va fi mereu întuneric.”

În Vinerea Mare, oamenii au primit cel mai important lucru din viața lor. Prin jertfa adusă, Isus ne-a făcut să nu mai ne fie frică de moarte și a creat puntea de legătură dintre oamenii păcătoși și inima lui Dumnezeu. Crucea devine astfel un simbol al speranței și al iubirii.

Clădirea de punți, trezirea speranței, dăruirea de dragoste – sunt mai necesare ca oricând pentru o bună conviețuire a oamenilor.

Paștele – Învierea lui Hristos – parte componentă de bază a credinței creștine

”Dar știu că Răscumpărătorul meu este viu”! Acest cunoscut verset din Cartea lui Iov, pus de Händel pe note în compoziția sa "Messia", naște în interiorul nostru prin muzica pătrunzătoare, un sentiment de fericire.

Dar mai mult decât prin ascultarea ariei, rostirea cu credință a rugăciunii creează, prin legătura cu Isus, pacea interioară. Din aceasta se naște certitudinea, ”dacă EL este viu, atunci și eu sunt viu !" Întrebarea este atunci, cum suntem vii  și în ce scop?

Isus ne este un exemplu și în acest sens. După ce a înviat, el i-a învățat pe ucenici să nu le mai fie frică și le-a dat pacea. În ceea ce-l privește pe Toma, care era nesigur în credință, el nu l-a condamnat. Apoi, pe ucenicii aflați pe drumul către Emaus i-a însoțit tăcut și plin de înțelegere, îndemnându-i să înțeleagă anumite lucruri și deschizându-le orizontul, reușind astfel să le pună din nou în inimi înflăcărarea pentru cauza Domnului.

În toate aceste întâlniri, Isus ne arată care este înțelesul și scopul Învierii. La fel se poartă cu fiecare dintre noi, dacă acceptăm și îl lăsăm să ne ajute, ca să putem face la fel ca el.

Fie ca Paștele să ne întărească pe toți și să ne fie un îndemn, să facem și noi pe viitor, ceea ce a făcut cel Înviat. Dacă Isus este viu în interiorul nostru, ne vom putea mobiliza ”forțele învierii” atât în familie, cât și la locul de muncă, și în mediul în care trăim. Vom putea spulbera frica printr-o privire caldă, vom putea oferi pacea printr-un cuvânt blând, vom putea vedea binele în aproapele, chiar dacă are greșeli. Să-i ajutăm pe oamenii din jur care trec prin momente de disperare, să-i ascultăm și să-i încurajăm să i se adreseze lui Isus, spre a putea primi din nou curajul de a trăi! Isus ne ajută și pe noi ce de astăzi, să ieșim din situații lipsite de speranță. Creștinii nouapostolici primesc acest ajutor la serviciile divine, deoarece fiecare serviciu divin dăruiește forțe noi sufletești, trezește bucurie și le arată copiilor lui Dumnezeu, viitorul care îi așteaptă. Îi invităm pe toți oamenii cu căldură să vină și să participe, pentru a-și putea face o impresie și pentru a trăi comuniunea cu Dumnezeu.

Viața și încrederea

Nu există cuvinte mai potrivite ca acestea, pentru felul cum se desfășoară viața omului, alcătuită din suișuri și coborâșuri: ”lucrurile nu vor rămâne așa!” După bucurie urmează suferință, după viață, moarte, după fericire, nenorocire. Am putea enumera mai departe o listă întreagă de astfel de situații. Dar la capătul tunelului există o lumină. Chiar și un om care trece în viață prin cele mai grele situații, poate spera că lucrurile nu vor rămâne astfel.

Săptămâna Mare, care culminează cu sărbătoarea de Paște, simbolizează viața omului. Mai întâi bucurie și sărbătoare, apoi tristețe și schimbarea totală a atmosferei. Dragoste și milă pe de-o parte, iar pe de altă parte, trădare, renegare și batjocură.

Patimi și suferințe înfiorătoare, o moarte crudă. Este acesta sfârșitul? S-a terminat totul? Nu. Lucrurile nu vor rămâne așa. Paștele a adus pe vremuri Învierea, iar astăzi o aduce din nou.

Pentru creștinii nouapostolici, Învierea lui Isus și credința în el, care este Învierea, reprezintă certitudinea că răul, suferința și moartea nu vor învinge. Lucrurile nu vor rămâne așa! ”Speranța moare întotdeauna la urmă” – această propoziție nu este valabilă pentru cei care își pun încrederea în Hristos, deoarece această speranță nu moare niciodată.

Lucrurile nu vor rămâne astfel ...

De câte ori nu am auzit cu toții cuvintele "lucrurile nu vor rămâne astfel"! Niște cuvinte banale , cu un înțeles fundamental, pe care le recunoaștem permanent în diferite situații din viață.

Ce frumos este când poți ține în brațe un bebeluș, un prunc care nu rămâne mic, ci crește și se dezvoltă – mulțumim lui Dumnezeu – devenind copil, tânăr și apoi adult. Cei bolnavi constată dintr-o dată că sănătatea nu este deloc ceva de la sine înțeles și ajung să pună preț pe ea, numai atunci când prind din nou puteri. Am putea da aici nenumărate exemple.

Ce concluzie se poate trage de aici ? Pe acest pământ nu există nici fericire deplină și nici suferință deplină, în orice caz, următorul cuvânteste adevărat: "lucrurile nu vor rămâne așa”. Creștinii nouapostolici, împreună cu ceilalți creștini, văd în moartea și învierea lui Isus o dovadă a cuvintelor ”lucrurile nu vor rămâne astfel”. Mai presus de toate, ei au o mare nădejde în viitor, știind că "cine a murit cu Hristos, va învia împreună cu El".

Iată lucrurile în care se află înțelesul și nădejdea sărbătorii de Paște!